Život s operákem: zimní edice. Co s lyžemi nebo stromečkem?

Slíbili jste si, že se letos nebudete před svátky nebo v průběhu odjezdu na hory stresovat? Aby vánoční přípravy nebo balení na rodinnou dovolenou probíhaly tenhle rok v trochu větším klidu, máme pro vás pár věcí, které si možná hned rádi připíšete na seznam.


Převoz vánočního stromku, montování střešních nosičů, transport lyží nebo přidělání rakve na lyže. Může to znít složitě, ale s autem na operák takhle zimní rutina funguje skoro stejně jako s klasickým autem. I pokud se letos s autem na operák chystáte třeba na zimní lyžovačku za hranice Česka, bude všechno probíhat dost podobně, jako kdybyste se vypravili vlastním autem.

Mise stromeček


Ať už vaše rodinná tradice velí velký, nebo malý, vyplatí se předem si rozmyslet, jak ho budete převážet domů. Zvlášť to platí u olbřímích kousků. Pokud se rozhodnete stromek převážet v autě, mějte na paměti, že je potřeba ho umístit vždycky kmenem dopředu. A nezapomeňte ho upevnit, jinak by mohl při brždění snadno projet předním sklem. Nejjednodušší je sklopit zadní sedačky a stromek zabalený do staré deky zapřít o část interiéru. Deka je potřeba zejména kvůli podrápání interiéru a znečištění smolou. Vyhnete se nadměrnému opotřebení a faktuře za něj na konci operáku. Možná se budou hodit i další hacky, jak se vyhnout zbytečnému doplácení.

Pokud jste se kvůli interiéru nebo velikosti stromku rozhodli pro střechu, vybavte se se trpělivostí a hlavně popruhy s ráčnami. Na klasické gumicuky zapomeňte, ty vám v případě nehody nebudou moc platné a stromek neudrží. Jednou ráčnou přidělejte kmen vepředu, abyste měli jistotu, že se stromek v případě prudkého brždění nedá do pohybu. Stromeček nikdy nepřevážejte nesvázaný a nezabalený, mohl by poškodit lak.

Hurá na hory

Nacpat do auta lyže, hůlky, boty i děti a konečně zvednout kotvy na vysněnou zimní dovolenou. Zní to lákavě? Tak jenom pozor na předměty, které ukládáte volně v interiéru vozu, mohou být při řízení nebezpečné.


Ideální je sbalit věci na lyžování do střešního boxu neboli rakve. Neušpiní interiér, nezaberou místo a neohrozí spolucestující. Do boxu snadno sbalíte lyže, hůlky, boty, helmy nebo menší zavazadla. Poškození předejdete, když lyže svážete a umístíte je špičkami proti směru jízdy. Stejně tak můžete lyže převézt ve speciálním držáku přímo na střeše, jen je neochráníte před zimou nebo větrem.

Když jedete jen ve dvou a máte dostatek prostoru v autě, můžete lyže umístit do speciálního vaku na lyže do středové sklopné sedačky, která je určená právě k převážení delších předmětů. K některým modelům se dají v doplňkové výbavě dokoupit i speciální vaky přímo pro daný vůz. Určitě do vozu neumísťujte volně položené lyže, to by mohlo mít fatální následky v případě dopravní nehody.

Jak na nosiče


Nosiče se budou hodit na jakýkoli objemnější náklad, který se nevejde do auta nebo by znečistil interiér vašeho auta. Pokud řídíte auto na operák, můžete nosiče bez obav ke svému vozu přimontovat. Hlavní je nezasahovat do konstrukce samotného vozu.

Důležité je objednat si nosiče přesně na svůj typ auta. Nic jako univerzální nosiče totiž neexistuje. Nosiče se obvykle dají připevnit trojím způsobem. Nejčastější způsob je pomocí integrovaných podélníků (hagusů), k nimž připevníte samotné nosné příčníky. Méně obvyklé jsou pevné body ve střeše, za něž se dají nosiče uchytit, případně se nabízí jejich uchycení za rám dveří. O všem rozhoduje model vozu a přesný typ karoserie.



Mějte také na paměti, že s břemenem na střeše se mění jízdní vlastnosti vozu a posouvá se těžiště auta, což můžete poznat zejména v zatáčkách. Myslete na to, když řídíte hodně naložené auto, a přizpůsobte tomu řízení. Obzvlášť v zimních plískanicích nebo ledovkách je to velmi důležité.

Přívěsné vozíky za auto


A co se nevejde na střechu ani do auta, uveze přívěsný vozík za auto. Dokonce vám na to, pokud hmotnost auta a naloženého přívěsu nepřekročí 3500 kilogramů, postačí řidičský průkaz skupiny B. S jinými rozměry vozíků nebo těžšími náklady už je to trochu složitější. Brzy se k tomu vrátíme v samostatném článku.

Jenom je potřeba, aby vaše auto disponovalo tažným zařízením. Některá auta sice tažné zařízení nemají, ale dá se za ně domontovat.

Poukaz ke každé objednávce!

Součástí objednávek vozů do konce prosince 2021 je nyní i poukaz do Alza.cz, nebo palivová karta OMV..

Vybrat si auto